(Fusion) Hormoon Yoga

Het leven wordt geregeerd door onze hormonen. Er zijn overal pillen voor, maar helaas hebben die allerlei bijwerkingen.

Hormoonyoga heeft verschillende yogische technieken als inspiratie en ondersteuning om alle hormonale ongemakken te lijf te gaan. Er zijn speciale ademhalingstechnieken en energetische geleidingen. Dit alles met het doel om de hormoonhuishouding in balans te brengen en te houden.

Wat doet Hormoon Yoga?

Door diverse oorzaken en aandoeningen kunnen de hormonen, die allemaal verbindingen met elkaar hebben, uit balans raken. Denk aan de pubertijd, stress, ziektes, de overgang en PNS. Deze disbalans veroorzaakt allerlei klachten, zoals haaruitval, vermoeidheid, hartkloppingen, migraine, depressie, jeuk, opvliegers en onvruchtbaarheid.

De speciaal ontwikkelde serie van houdingen stimuleert de balans om zich te herstellen en klachten zullen daardoor verminderen of zelfs verdwijnen. De serie bestaat uit oefeningen die o.a. stress verminderen en conditie en vruchtbaarheid verhogend werken.

Voor wie is Hormoon Yoga?

In principe is hormoonyoga voor iedereen. Jong of oud, man of vrouw maakt niet uit.

  • Vrouwen: met of zonder symptomen
  • Mannen: met of zonder symptomen
  • Tienermeisjes: alleen als ze hormonale problemen ervaren, zoals PCOS, ovariële cystes, menstruele krampen, veel bloedverlies, geen menstruatie of onregelmatige menstruatie

In bepaalde situaties*, bijvoorbeeld bij:

  • Zwangerschap
  • Na een operatie, zoals hormoon gerelateerde borstkankeroperatie of een hartoperatie
  • Vergevorderde endometriose
  • Ernstige osteoporose
  • Hartproblemen (kan wel met toestemming van een arts)
  • Een hernia in de rug

* Raadpleegt u eerst een arts alvorens deel te nemen aan de workshop hormoon yoga of lessen Fusion Hormoon Yoga.

Basistechnieken

Hormoon yoga maakt gebruik van specifieke technieken gericht op de hormoonwerking.

Bhastrika (de blaasbalg)

Bhastrika is een buikademhaling. De in- en uitademing wordt nadrukkelijk en krachtig uitgevoerd met het geluid van een blaasbalg. Bij de inademing worden de buikspieren ontspannen, bij de uitademing aangetrokken. De belangrijkste functie van de Bhastrika is het masseren van de eierstokken. Bij de mannen is dit de testes. Deze techniek kan zowel zacht als krachtig uitgevoerd worden.

Mula bandha

Mula bandha is een spiersamentrekking. Hierbij wordt de bekkenbodem, inclusief de anus en vagina, samengetrokken. Dit stimuleert de pranische energie in de basis van de wervelkolom en houdt die vast, zodat er geen levensenergie weglekt.

Ujjayi

Ujjiayi is een ademhalingstechniek waarbij de keel gedeeltelijk wordt dichtgehouden, zodat de luchttoevoer iets wordt verhinderd. De ademhaling maakt een licht geluid, zoals bij licht snurken als iemand in slaap valt. Dit werkt rustgevend en kalmeert.

Energiecirculatie

Energiecirculatie is één van de belangrijkste technieken in de hormoonyoga. Deze techniek wordt bij bijna alle oefeningen gebruikt. Bij deze techniek begeleidt je de energie die een reis door je lichaam maakt.

Workshops

Er worden regelmatig workshops aangeboden. Deze workshops bestaan uit 3 lessen van 2 uur. In de lessen wordt u de basistechnieken en een serie van 12 oefeningen aangeleerd. Deze technieken en oefeningen kunnen vervolgens thuis zelf uitgeoefend worden.

Na deze workshop is de gelegenheid om deel te nemen aan Fusion Hormoon Yoga.

Voor actuele workshops en meer informatie kunt u mailen naar info@viyona.nl of kijk op de facebookpagina van Viyona Yoga.

Fusion Hormoon Yoga

Deze les borduurt voort op de workshop Hormoon Yoga.

De houdingen die in de workshop zijn aangeleerd komen terug, er worden variaties mee gedaan en er komen oefeningen bij.

Er wordt begonnen met een opwarming die bestaat uit bewegingen vanuit de Thai Tsji.

De stressreductie oefeningen, ademhalingsoefeningen en nog veel meer aanvullende oefeningen gericht op een thema zorgen ervoor dat de hormoonklieren worden getriggerd.

Het volgen van de workshop Hormoon Yoga, wordt sterk aanbevolen voordat u deelneemt aan Fusion Hormoon Yoga.

Deze les zal bij voldoende opgave op het rooster gezet worden.

Voor info en opgave stuurt u een mail naar info@viyona.nl.